Festivalul PROCULT este cel mai mare festival de film romanesc din Italia si are ca principal scop de a promova filmul si cultura cinematografica romaneasca, in conditiile in care este aproape inexistenta o piata de desfacere al productiilor romanesti in Italia. Astfel, festivalul şi-a propus să devină un punct de referinţă în ceea ce priveşte schimbul de imagine şi informaţie între ţara de origine şi ţara gazdă, şi să transmită prin intermediul acestor opere valoarea artistică şi culturală a României.

Prin filmul românesc organizatorii propun o călătorie în centrul Europei, într-o țară cunoscută în Italia mai mult pentru imigraţia masivă şi mai puţin pentru resursele artistice pe care le deține. Cinematografia românescă se află într-o continuă creștere, atât prin conținut cât și prin calitatea recunoscută de numeroasele premii şi nominalizări obţinute la importante festivaluri internaționale.

“ProCult” oferă României extraordinara ocazie de a aduce în prim plan, pe marile ecrane italiene, cele mai valoroase producții cinematografice românești din ultimii ani. Nu întâmplător această manifestare este organizată la ROMA, oraş milenar, leagăn al civilizației antice şi nucleu al culturii, arhitecturii, filozofiei, religiei şi în mod aparte al artei cinematografice.

Pe lângă oaspeții şi membrii juriului internațional sunt invitați să participe regizori, producători, actori, studenți la scolile de audio-vizual, compozitori şi producători de muzică de film/coloane sonore, agenți şi impresari, agenți de vânzare, distribuitori şi nu în ultimul rând, toți cei interesați şi pasionați de lumea filmului şi a producției cinematografice internaționale.

Grupul țintă îl reprezintă publicul internațional care va fi prezent la acest festival şi care va fi compus, pe lângă spectatorii pasionați de cinematografia internațională, din reprezentanți ale diverselor ramuri ale producției şi distribuției de film dintre care amintim: regizori, producători, actori, jurnaliști, studenți la școlile de audio-vizual, compozitori şi producători de muzică de film/coloane sonore, agenți şi impresari, agenți de vânzare, distribuitori şi nu în ultimul rând, toți cei interesați şi pasionați de lumea filmului şi a producției cinematografice.

Pe lângă cei sus amintiți vor mai fi prezenți invitații instituțiilor partenere, ai sponsorilor, ai organizatorilor români şi nu în ultimul rând, publicul țintă al partenerilor media aleși pentru această ediție.

Festivalul propune pelicule în patru secţiuni distincte: filme de lung metraj, de scurt metraj, de animaţie şi documentare.

Adrian Grigor, Director Administrativ al
Proiectului

 Prin intermediul acestui amplu eveniment şi prin participarea numeroasă a compatrioţilor noştri si a cetăţenilor italieni, se va contribui în mod evident la sporirea vizibilităţii şi la promovarea valorilor româneşti în afara graniţelor ţării.

- obiectivul de relevanţă al proiectului este cunoaşterea, recunoaşterea şi promovarea României prin intermediul valorilor cultural-artistice ca simbol al identităţii naţionale;

- identificarea și promovarea filmelor romanesti si a tinerelor talente din arta cinematografica.Acesti tineri sunt mesagerii culturii romane in lume, ei promoveaza imaginea “Romania o mare valoare culturala”;

- promovarea Romaniei ca sursa permanenta de talente si originalitate creatoare;

- transmiterea în Italia a creației artistice de înaltă calitate;

- promovarea și protejarea imaginii României; 

- implicarea reprezentanților mass-media, ai instituțiilor, ai societății civile și a celor din mediul privat în proiecte ce vizează promovarea imaginii României.

Pentru romanii stabiliti la Roma ProCult Film Festival este o bucatica de “acasa” si acesta bucatica insemna, regizori, actori si povesti de viata romanesti.

Organizarea unui eveniment anual ce ofera credibilitate si care pune in vitrina cinematografia romanesca presei si publicului unei capitale europene, este cel mai bun lucru care se poate intampla unui film si tarii producatoare

Comunitatea românească din Roma şi din împrejurimi (Lazio) este în continuă creştere, fiind cea mai amplă comunitate de pe teritoriul italian. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, numărul românilor prezenţi la Roma a crescut semnificativ, constituind un nucleu important în peisajul social si economic italian actual. Un semnal din partea comunităţii este acela că îşi doreste din ce în ce mai mult ca imaginea românilor în Italia să fie perceputa la adevărata sa valoare, iar prin organizarea unui festival de film românesc vrem sa punem în evidenţă tocmai valorile unui popor care, în domeniul cinematografiei, reuşeşte să se impună la nivel internaţional prin evocarea momentelor cu puternică semnificaţie istorică, socială, culturală.

Filmul românesc înregistrează succese indiscutabile în cadrul tuturor festivalurilor internaţionale, reprezentând pentru România o carte de vizită care poate deveni un catalizator de interacţiune la nivelul comunităţi româneşti din Italia, cu o contribuţie semnificativă la cunoaşterea ofertei culturale din Romania. Deşi reprezintă un festival relativ tânăr, PROCULT a reuşit să se remarce deja în Peninsulă, constituind în spectrul ofertei de producţie cinematografică un simbol al implicării şi continuităţii în promovarea României.

Consideram ca cea mai buna prezentare a Romaniei si a romanilor din afara tarii se poate face prin promovare culturii si a excelentei, prezentându-i publicului român și publicului italian evenimente care să conducă la recunoașterea valorilor romanesti.

Cel mai valoros produs cultural romanesc din ultimii ani este cinema-ul. Promovarea internationala a cinematografiei romanesti prin intermediul ProCultFilm Festival constituie oportunitatea perfecta ca filmele romanesti sa ajunga la publicul roman stabilit la Roma dar, si pe o piata mai putin accesibila, aceea a publicului italian.

 

 ORGANIZATORI

 

 

 PARTENER MEDIA

Procult CinemaFestival