EDIȚIA 2012. Tânăr și ambițios, Festivalul PROCULT arată imaginea pozitivă a României

A IV-a ediţie a Festivalului de film românesc ProCult s-a desfăşurat cu mare succes la Roma între 22 şi 25 noiembrie. Au fost premiate cele mai bune pelicule, iar premiul numerosului public a fost acordat filmului “Nunta mută” de Horaţiu Mălăiele.

Timp de patru zile, românii şi italienii au avut ocazia să vizioneze filmele reprezentative ale ţării noastre. ProCult şi-a propus să devină un punct de referinţă în ceea ce priveşte schimbul de imagine şi informaţie între ţara de origine şi ţara gazdă, şi să transmită prin intermediul acestor opere valoarea artistică şi culturală a României. Pe 28 octombrie 2012 a avut loc anteprima “ProCult” în cadrul Festivalului de fim mediteraneean “MedFilmFestival”, ocazie cu care a fost prezentat în avanpremieră in Italia filmul „Dupa Dealuri” de Cristian Mungiu. Tot cu această ocazie au rulat scurt-metrajele: “De azi înainte/From Now On” de Dorian Boguţă, “Maica Domnului de la parter” de Andrei Cohn şi filmul de animaţie “Gran Cafè” de Bogdan Mihăilescu.

“Festivalul de film românesc, deşi unul tânăr, s-a făcut cunoscut repede atât la Roma, cât şi în Italia”, spune Adrian Ioan Grigor, preşedintele şi fondatorul ProCult. În urma participării României anul trecut în cadrul MedFilmFestival în calitate de ţară oaspete de onoare, ediţie la care Sergiu Nicolaescu a primit Premiul pentru întreaga carieră, festivalului ProCult i s-a recunoscut valoarea şi importanţa. “În 2011, alături de Păduraru, din juriul internaţional a făcut parte şi cunoscuta actriţă Cristina Cepraga, care a fost şi prezentatoarea concursului, oferind o parte din premii câştigătorilor, iar anul acesta am avut onoarea s-o avem printre spectatori aici, la Accademia di Romania”. În ansamblu, Adrian este mulţumit de desfăşurarea festivalului şi de reacţiile din presă: “Cu toate că am avut fonduri puţine şi nu am reuşit să cumpărăm toate filmele care meritau să participe, pentru că mulţi producători nu cedează drepturile de autor gratuit, succesul la public a fost vizibil”. Absolut toate filmele au adus spectatorii mai aproape de locurile natale, de tradiţii, de familia rămasă acasă, răscolind plăcute amintiri.

“ProCult” face parte din programul 2012 de la Accademia di Romania”, explica directorul de programe, Cornel Baicu. “Regizorii şi actorii acestui noul val cinematografic sunt cu toţii tineri. Prin filmele lor, ei transmit un mesaj pe care eu îl numesc igienă social-politică, pentru că se preocupă de trecutul imediat şi de cel îndepărtat al ţării cu toate problemele de tranziţie”.

Rolul actriţei Ina Sava în organizarea festivalului a fost acela de a aduce idei noi și de a face selecţia filmelor: “Noutatea propusă anul acesta este filmul de animaţie. Din paleta de filme din toate categoriile am ales 17, cele care reprezintă partea pozitivă a culturii noastre”. Rezultatul muncii sale s-a văzut pe ecran şi prin traducerea filmelor în italiană, de care s-a ocupat personal. Aflată la prima ei experienţă la nivel organizatoric, actriţa Teodora Madăşă a ţinut să mulţumească echipei pentru colaborare, Inei Sava şi lui Adrian Grigor: “A fost o activitate de echipă, o experienţă foarte frumoasă. Festivalul a avut un succes mult mai mare decât ne aşteptam. Satisfacţia imensă vine de la faptul că persoanele din sală au fost mulţumite, mulţi italieni au apreciat filmele şi munca noastră”. Prezenţa publicului numeros de la festival s-a datorat muncii depuse de Teodora care s-a ocupat de contactul cu presa, cu invitaţii, publicitatea festivalului, în care fiecare membru al echipei a făcut de toate, ajutându-se reciproc.

“Scurtmetrajele ne-au plăcut foarte mult, toate de bună calitate”, spune Elena, o spectatoare româncă. “Tatăl Fantomă” chiar are o poveste extraordinară şi complexă, care te prinde”, adaugă Iulia, studentă. Pentru decernarea premiilor s-au luat în consideraţie voturile publicului care a completat un chestionar. Premiul "Metamorfoze" pentru cel mai bun film de lung metraj a fost acordat filmului “Tatal Fantomă”, scenariul, regia şi producţia de Lucian Georgescu, invitatul de onoare al festivalului. Premiul "Lumini" pentru cel mai bun film de animaţie îi aparţine operei “Bad Habits”, regia Oana Georghiu. Cel mai bun scurt metraj “Gobbel”, regia Raluca David, a fost recunoscut cu premiul “Cinemagia". Cristina Ţilică a primit Premiul "Transparenţe" pentru cel mai bun film documentar “Naufragiat de România”. Dupa lungi aplauze, Premiul Publicului a fost acordat filmului “Nunta Mută”, regia Horatiu Malaele.

Nu au reuşit să vină mulţi dintre autorii filmelor, însă şi-au însoţit, totuşi, peliculele două realizatoare: de scurt-metraj şi de reportaj. „Premiul primit şi prezenţa mea la „ProCult” sunt foarte importante atât pentru instituţia pe care o reprezint, Televiziunea Română, cât şi pentru mine personal, deoarece prin astfel de acţiuni de promovare a documentarului românesc sunt cunoscuţi românii de publicul din Italia”, declară Cristina Ţilică, care a prezentat două documentare, „Naufragiat de România” şi „Regina Maria”. Nu a primit nici o menţiune Sarra Tsorakidis cu filmul “Mii de lucruri în comun”, dar a fost bucuroasă să participe la prezentarea lui şi la dezbaterile finale.

Multumiri organizatorilor: Accademia di Romania, asociaţiilor PROCult si ACTI , sponsorilor: Banca Transilvania, România import-export, Noesis Media, în colaborare cu MedFilmFestival, partenerilor media: Actualitatea magazin şi Romit Tv. Realizarea festivalului a fost posibilă şi cu sprijinul Institutului Cultural Român, Centrului Naţional de cinematografie, Ministerului dezvoltării regionale şi turismului, Ambasadei României la Roma, Grupului de prietenie interparlamentar Italia-România. De asemenea, mulţumiri directorului executiv ProEvent, Vincenzo Acostandei, pentru Logo-ul ProCult şi lui George Bliderisanu şi Virgil Colesniuc pentru partea tehnică şi informatică de care s-au ocupat. Un salut special preşedintelui grupului interparlamentar Italia-Romania sen. Sorin Ovidiu Bota pentru sustinerea acestui proiect...

Trailer Procult 2012

Invitat de onoare: Lucian Georgescu

Afiș Procult 2012

Inivitație program 2012

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI 2012

Premiul Metamorfoze pentru cel mai bun film de lung metraj: Tatăl Fantomă de Lucian Georgescu

Premiul de Popularitate: Nuntă Mută de Horațiu Mălăiele

Premiul Cinemagia pentru cel mai bun film de scurt metraj: Gobbel de Raluca David

Premiul Transparențe pentru cel mai bun film documentar: Naufragiat de România de Cristinei Tilica

Premiul Lumini pentru cel mai bun film de animație: Bad Habits de Oana Gheorghiu

Procult CinemaFestival