Festival – Festivalul de Film Romanesc-Roma Noiembrie 2014

Mare succes la public si critica pentru Festivalului de Film Romanesc- ProCult Cinema Festival, unicul eveniment din Italia dedicat filmului romanesc. 

Juriul format din regizorul Sorin Militaru, actrita Maria Dinulescu, jurnalista Radio Romania Elena Postelnicu, jurnalistul Corierre della Sera , scriitorul si realizatorul TV Paolo Fallai si de producatorul Francesco Pamphili au acordat urmatoarele premii:

Premiul Special al Juriului se acorda filmului “La limita de jos a cerului” in regia lui Igor Cobileanski.

Premiul “Transparente” pentru Cel mai bun scurt-metraj se acorda filmului “Retur” de Emanuel Parvu.

Premiul “Cinemagia” pentru Cel mai bun documentar se scorda filmului “Vama Veche Veche” de Tudor Chirila.

Premiul “Metamorfoze” pentru Cel mai bun lung metraj se ascorda filmului “Closer to the moon” de Nae Caranfil.

Diploma pentru activitatea in industria pentru copii si tineret se acorda regizorului Bogdan Alexe pentru filmul “Revederea”.

Organizat de Asociatia socio-culturala ProEvent, impreuna cu Ambasada Romaniei in Italia, Accademia di Romania in Roma si Noesis Media, cu patronajul “Assessorato alla Cultura Creatività e Promozione Artistica di Roma Capitale” si Consiliul Primariei Romei, Festivalul de Film Romanesc-“ ProCult Cinema Festival “a fost realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe - Departamentul Romanilor de Pretutindeni si cativa sponsori privati precum Banca Transilvania, LykaMobile, Bluair si Roma...nia.

Procult, ziua a doua

Ziua de 21 noiembrie 2014 se deschide cu scurt metrajul "Sa mori din dragoste ranita" in regia Iuliei Rugina, urmat de un documentar foarte interesant "Experimentul Bucuresti" in regia Tom Wilson, continuand sirul artistic cu "Romania negli anni del terrore" di Umberto Rondi fiind urmat de lung metrajul "Revederea" in regia lui Bogdan Alexe, filmul fiind unul despre tineri si cu tineri, foarte antrenant, tineresc si care prezinta dorintele si visele tinerilor din zilele noastre. Sala De Luxe a fost incarcata de public dornic sa "guste" din creatia artistilor tineri romani si italieni. Regizorii prezenti au putut avea o intalnire finala cu publicul. 

ProCult Cinema Festival, ediția a V-a

Cea de a V-a editie a Festivalul de Film Romanesc "ProCult Cinema Festival" Roma-Noiembrie 2014 s-a deschis la Casa del Cinema-Largo Marcello Mastroiani in seara zilei de 20 Noiembrie la orele 19.30 cu foarte multi oaspeti printre care mentionez Ambasadorul Romaniei in Italia Excelenta Sa Dana Manuela Constantinescu alaturi de Ambasadorul Republicii Moldova Excelenta Sa Stela Stingaci.

Festivalul de film este o initiativa a asociatiei socio-culturale ProEvent din Roma, alaturi de Ministerul Afacerilor Externe Roman - Departamentul pentru romanii de pretutindeni, Ambasada Romaniei in Italia si Accademia di Romania in Roma. Au mai sprijinit acest minunat eveniment Consiglio Regione Lazio, Roma Capitale, Banca Transilvania, Lycamobile, Roma...nia, Trattoria Moderna.

Ziua de 20 noiembrie a debututat cu filmul unui regizor moldovean foarte talentat pe numele sau Igor Cobileanschi cu filmul "La limita de jos a cerului- The Unsaved". Un film plin de simboluri care reda in mod real dorintele neimplinite ale individului si in acelasi timp realitatea unei societati care nu permite o evolutia individuala. Publicul a fost numeros, locurile fiind ocupate in totalitate ( cca 130 locuri),unii tineri facandu-si loc pe scarile adiacente.

Acest eveniment ajuns la a V-a editie anul acesta a avut un juriu mixt -romano-italian prin prezenta unor personalitati italiene si romane, unde nominez pe D-nul Sorin Militaru -printre primii regizori romani din generatia tanara, actrita Maria Dinulescu cunoscuta publicului cu filmul "California dreamin'", ziarista Radio Romania Elena Postelnicu, Paolo Fallai ziarist Corriere della Sera, crainic televiziv si scriitor si Francesco Pamphili-producator de film italian cunoscut pentru productia "Asterix si Obelix".

Organizatorii acestui festival si anume Asociatia ProEvent sunt Teodora Madasa, Ina Sava si Adrian Grigor, care prin eforturile si dragostea fata de cultura si traditia romaneasca au reusit pentru a cincea oara sa faca cunoscut spiritul si sufletul romanesc prin intermediul filmului tarii in care traiesc si anume Italia.

Acest festival a avut rasunet in presa italiana, foarte multe ziare precum Corierre della Sera, La Repubblica, Più Culture si pe toate platformele media. Publicul italian a cunsocut astfel o parte din frumusetea Romaniei prin artistii sai, dovada fiind prezenta in numar impresionant la eveniment.

ProCult Cinema Festival se desfasoara pe o perioada de patru zile 20-23 Noiembrie 2014 la Casa del Cinema in Largo Marcello Mastroiani, un cinematograf contemporan care a ospitat in ultimii 20 de ani multe din personalitatile filmului italian si international.

Dorim pe aceasta cale mult succes organizatorilor si al tuturor celor care au facut posibil acest acest eveniment pentru a V a oara .

Mult Succes!

Ugo Tucci la Procult

În cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului de Film ProCult Cinema va avea loc avanpremiera în Italia al filmului „Closer to the moon” în prezența regizorului și al producătorului acestuia, Ugo Tucci.

În cadrul evenimentului vor fi prezente personalități ale cinematografiei italiene, jurnaliști, actori, producători.

Teodora Madasa, coordonatoarea Procult: „Partea a doua a festivalului va avea loc la începutul lui noiembrie”

După cele două seri de film românesc desfășurate la începutul acestei luni, organizatorii festivalului Procult au demarat deja pregătirile pentru partea a doua a evenimentului, fixată la începutul lunii noiembrie.

„Am început deja pregătirile pentru a 5-a ediție a Festivalului de film românesc ProCult, care va avea loc la începutul lunii noiembrie. Și de data aceasta vom avea oaspeți importanți, multe întâlniri și bineînțeles vom invita tineri studenti de teatru și film din Roma”, a declarat pentru Actualitatea Magazin, Teodora Madasa, coordonatoarea festivalului.

Ecourile celor două seri din cadrul Medfilm, care au constituit prima parte a festivalului, au fost pozitive. Cel putin acesta este, conform organizatoilor, feedbackul primit atât din partea presei, cât și a publicului prezent.

„Au fost două zile dedicate filmului românesc, două zile frumoase, cu un public minunat. Un public curios de a cunoaște noul val al cinematografiei românești. Am fost onorați de a o avea ca invitat special pe Excelența Sa, doamna ambasador Dana Constantinescu, și pe frumoasa și talentata actiță-model Catrinel Menghia. Ecourile din presa italiană și română sunt dovada că au fost două seri reușite din toate punctele de vedere. Suntem onorați că și în acest an am putut continua colaborarea cu MedFilm Festival”, a mai spus actrița din Razza bastarda, Teodora Madasa.

La fel ca și în edițiile precedente, Festivalul a fost parte integrantă din MedFilm, cel mai vechi festival de cinema din Roma, care s-a desfășurat între 4 și 13 iulie. România a participat în cadrul secțiunii Nouvo Europa-Romania, iar serile dedicate filmelor românești au fost cele de 7 și 13 iulie în care spectatorii au avut plăcerea de a viziona proiecțiile Piano, Kazimir, Brigada Neagră, Un film fain și Rocker.

Festivalul Procult este cel mai mare festival de film românesc din Italia și are ca principal scop promovarea filmului și culturii cinematografice românești în condițiile în care este aproape inexistentă o piață de desfacere a acestor producții în Italia. Astfel, festivalul tinde să devină un punct de referinţă în ceea ce priveşte schimbul de imagine şi informaţie între România și Italia, şi să transmită prin intermediul acestor opere valoarea artistică şi culturală a țării noastre.

Dana Constantinescu: „Aștept cu nerăbdare a doua parte a Festivalului Procult”

Prima parte a festivalului de film românesc Procult s-a încheiat acum două săptămâni, însă organizatorii se pregătesc deja pentru partea a doua, care va avea loc, cel mai probabil, în luna noiembrie. Ca de obicei, în cadrul acestui eveniment sunt vizate nume mari ale cinematografiei din țară, dar și cele mai interesante producții din ultimii ani.

Dacă în luna iulie, festivalul s-a întins pe parcursul a doar două zile, sesiunea din toamna acestui an va fi una mai amplă. Prezentă în calitate de invitat de onoare al primelor seri, Ambasadoarea României la Roma, Dana Constantinescu, așteaptă cu interes surprizele ce vor fi pregătite iubitorilor de film românesc în toamnă.

„Aștept cu nerăbdare a doua parte a Festivalului Procult, din toamnă, și sper că românii nu vor ezita să-și invite prietenii italieni la filmele românești”, a declarat pentru Actualitatea Magazin, Dana Constantinescu.

La fel ca și în edițiile precedente, Festivalul a fost parte integrantă din MedFilm, cel mai vechi festival de cinema din Roma, care s-a desfășurat între 4 și 13 iulie. România a participat în cadrul secțiunii Nouvo Europa-Romania, iar serile dedicate filmelor românești au fost cele de 7 și 13 iulie în care spectatorii au avut plăcerea de a viziona proiecțiile Piano, Kazimir, Brigada Neagră, Un film fain și Rocker.

„Festivalul Procult reprezintă, fără îndoială, cea mai importantă prezență cinematografică românească la Roma din 2014. Ideea includerii în această vară a unei componente a Procult în Medfilm Festival, manifestare amplă de profil din Roma, a permis României o vizibilitate sporită, concurând alături de filme și artiști din întreg bazinul Mediteranei. România este prezentă de peste 10 ani la această manifestare prestigioasă organizată la Roma și sper, alături de echipa care s-a ocupat de organizare, ca această prezență să continue și pe viitor, beneficiind de sprijinul financiar al DPRRP ca și până acum”, e de părere Dana Constantinescu.

Excelența sa a participat la proiecția filmului Rocker de Marian Crișan, propunerea organizatorilor pentru seara de încheiere fiind considerată de Ambasadoare una inspirată.

„Am fost prezentă la proiecția lungmetrajului Rocker, care mi-a plăcut mult: s-a încadrat foarte bine în specificul Festivalului, fiind mai degrabă un film care îndeamnă la reflecție decât unul de larg consum”, a mai spus Dana Constantinescu.

Festivalul Procult este cel mai mare festival de film românesc din Italia și are ca principal scop de a promova filmul și cultura cinematografică românească în condițiile în care este aproape inexistentă o piață de desfacere a producțiilor românești în Italia. Astfel, festivalul tinde să devină un punct de referinţă în ceea ce priveşte schimbul de imagine şi informaţie între ţara de origine şi ţara gazdă, şi să transmită prin intermediul acestor opere valoarea artistică şi culturală a României.

„Rocker” încheie, mâine seară, prima parte a Festivalul Procult

Prima parte a ediției din acest an a Festivalului de film românesc Procult se încheie mâine seară cu proiecția filmului „Rocker” de Marian Crișan.

După ce luni, amatorii de film românesc de calitate s-au destins cu proiecțiile Piano, Kazimir, Brigada Neagră și Un film fain, mâine seară sunt așteptați pentru a viziona un film cu 10 nominalizări la premiile Gopo România și cu diverse participări la importante festivaluri europene printre care Festivalurile Internaționale de Film de la Trieste și Göteborg.

“Rocker nu e orice film. A fost idealul și visul meu să joc într-un film cu rockeri. Am avut o echipă cum, cu excepția celei de la Teatrul Național, nu am mai văzut. Chiar dacă a fost o co-producție româno-francezo-germană, echipa a fost numai de români. 40 de români, toți foarte buni în ceea ce făceau, care nu se băgau în alte treburi, ci își făceau strict munca lor. E un factor al succesului. Știți, la noi există și “calitatea” asta… ne pricepem la toate. Am fost pupat de Dumnezeu cu filmul acesta!” a declarat Dan Chiorean, actorul principal din „Rocker”, pentru Actualitatea Magazin.

Actorul clujean își amintește și cum l-a cunoscut pe regizorul Marian Crișan: la Roma, tocmai în cadrul unei ediții a Festivalului Procult.

„A fost o întâmplare. M-am întâlnit la festivalul de film de la Roma cu Marian Crișan, atunci l-am cunoscut. După un timp scurt m-a sunat să merg la casting; eu renunțasem la a merge la castinguri, am fost foarte sceptic, dar a insistat. Am ținut castingul și mi s-a spus că sunt pe “shortlist”… (habar n-aveam ce înseamnă asta). Am aflat apoi că am primit un rol, dar nu știam care. Am aflat după vreo trei zile doar că sunt Victor, iar când am văzut numărul de replici m-am panicat. “Nu-i stres!”, îmi spuneau. Filmările au durat apoi două luni, timp în care am stat la Oradea. Am mai venit de două ori la Cluj pentru spectacole”, rememorează actorul.

Regizorul filmului Rocker, Marian Crișan, are în palmares un Palme D’oro pentru scurtmetrajul Megatron (2008). De asemenea, lungmetrajul Morgen (2010) a fost premiat la importante festivaluri de film precum cele de la Locarno, Salonic, Buenos Aires sau Luxemburg și a fost propunerea României la Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”, în 2010.

La evenimentul de joi vor fi prezenți în calitate de invitați, Ambasadoarea României la Roma, Dana Constantinescu, precum și actrița-model, Catrinel Menghia.

„Rocker” rulează joi, 10 iulie, de la ora 20.00, la Casa del Cinema din Roma, Sala Kodak, Largo Marcello Mastroiani, 1.

Partea a doua a festivalului Procult va avea loc în toamna acestui an.

Proiecțiile primei părți a festivalului vor avea loc pe 7 și 10 iulie

Luni, 7 iulie, de la ora 18.00, la Casa del Cinema din Roma are loc debutul ediției 2014 a Festivalului de film românesc, Procult.

În acest an, festivalul este împărțit în două sesiuni. Prima are loc săptămâna viitoare, în cadrul festivalului MedFilm, iar cea de-a doua, mai amplă, în luna noiembrie.

La fel ca și anul trecut, Festivalul va fi parte integrantă din MedFilm, cel mai vechi festival de cinema din Roma, care se desfășoara între 4 și 13 iulie. România participă la MedFilm în cadrul secțiunii Nouvo Europa-Romania, iar serile dedicate filmelor românești sunt cele de luni, 7 iulie și joi, 11 iulie, în care vor fi prezentate peliculele Piano, Kazimir, Brigada Neagră, Un film fain și Rocker. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

"Consider că cea mai bună prezentare a României și a românilor din afara țării se poate face prin promovarea culturii și a excelenței. Cel mai valoros produs cultural românesc din ultimii ani este cinema-ul. Cu acest festival de film noi dorim să ajungă la publicul român și italian cele mai bune producții din ultimii doi ani. Pentru românii din Roma este unica șansă de a putea viziona aceste filme”, a declarat pentru Actualitatea Magazin, Teodora Madasa, coordonatoarea festivalului.

Festivalul de film românesc Procult a ajuns la cea de-a V-a ediție. Edițiile precedente s-au bucurat de un ecou major atât în presa românesca, cât și în cea italiană.

De-a lungul celor patru ediții, festivalul i-a avut ca invitați, printre alții, pe regizorii Sergiu Nicolaescu, Lucian Georgescu, Tudor Chirilă (TVR) sau pe actorii Sorin Misiriantu (Teatrul National Cluj), Dan Chiorean (Teatrul National Cluj) sau Cristina Tilica (producator Ora Regelui –TVR).

Program Procult 2014 (partea 1)

Luni, 7 iulie, ora 18.00

Piano de Dorian Boguta, 2014, 20’
Kazimir de Dorina Boguta, 2014, 23’
Brigada Neagră de Andrei Teodorescu, 2013, 22’
Un film fain de Andrei Dascalescu, 2013, 45’

Joi, 10 iulie, ore 20.00

Rocker de Marian Crisan, 2012, 90’

Peliculele sunt proiectate la Casa Del Cinema Sala Kodak, Largo Marcello Mastroiani, 1 Roma.

Invitați de onoare: ES Dana Constantinescu și Catrinel Menghia

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI 2014

Lista filmelor prezente la Procult 2014

Secțiunea lung-metraj

1. Closer to the Moon, regia Nae Caranfil
2. Love building, regia Iulia Rugina
3. The Unsaved, de Igor Cobileanschi
4. Revederea, de Bogdan Alexe

Secțiunea scurt-metraj

1. Treizeci, regia Victor Dragomir
2. Ela, panda și madam, regia Andrei Rautu
3. Retur, regia Emanuel Parvu
4. Să mori de dragoste rănită, regia Iulia Rugina
5. Claudiu și crapii, regia Andrei Tănase
6. O lume nouă, regia Luiza Pârvu

Secțiunea documentare

1. Vama veche veche, regia Tudor Chirilă
2. Experimentul București, regia Tom Wilson
3. După fel și chip, regia Paula Oneț
4. Romania, gli anni dei terrori, regia Umberto Rondi

Procult CinemaFestival